KONTAKT: tetkapernikarka@seznam.cz

Leden 2014

Koláčky s ořechovou náplní

18. ledna 2014 v 21:56 | tetkapernikarka |  Recepty
Ingredience:
500 g polohrubé mouky, 1 lžíce cukru krupice,špetka soli,citronová kůra,50 g droždí, 1/4 l vlahého mléka,2 žloutky,150 g másla,150 g sádla.

Posypka: polohrubá mouka,moučkový cukr,vanilkový cukr,kousek másla-umícháme.

Nádivka: mleté vlašské ořechy,moučkový cukr,vanilkový cukr,citronová šťáva,rum,trochu mléka na spaření-ořechy s cukry promícháme,spaříme mlékem a přidáme citronovou šťávu i rum.

Dále: rozšlehané vajíčko na namáčení koláčků,na potření máslo a rum,moučkový cukr na posypání.

Postup:
Do mísy dáme špetku soli, polohrubou mouku a uděláme důlek.Rozdrobíme droždí a zalijeme vlahým mlékem,dáme lžíci cukru a necháme droždí vzejít.Přidáme žloutky,hodně změklé máslo i sádlo a citronovou kůru.Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Z vykynutého malou lžičkou odkrajujeme kousky těsta,roztáhneme a naplníme připravenou ořechovou nádivkou.Zaděláme,namočíme v rozšlehaném vajíčku a namočíme do posypky.Uložíme na plech ,vyložený pečícím papírem.Takto připravené koláčky necháme na plechu ještě chvíli kynout a potom upečeme v předehřáté troubě na 200°C dorůžova.
Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.Vychladlé můžeme pocukrovat.



Jogurtový chlebíček se sušenými meruňkami

15. ledna 2014 v 23:05 | tetkapernikarka |  Recepty
Ingredience:
100 g polohrubé mouky,150 g dětské krupičky,200 g cukru jemného krystalu, 100 g sušených meruněk,1 prášek do pečiva, 2 vajíčka,2 malé kelímky bílého jogurtu.

Postup:
Do mísy dáme jogurty,vajíčka,cukr a promícháme.Zvlášť promícháme sypké suroviny-mouku,dětskou krupičku a prášek do pečiva.
Sušené meruňky nakrájíme na proužky (pokud jsou sířené,nejdříve opereme a osušíme) a přidáme do sypkých surovin a promícháme.
Dále vše zamícháme dohromady a vlijeme do připravené formy na chlebíček.Formu vymažeme sádlem a vysypeme kokosem.
Upečeme v předehřáté troubě na 200°C.Upečené vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout,potom pocukrujeme.






Čokoládovo skořicový likér

5. ledna 2014 v 22:18 | tetkapernikarka |  Recepty
Ingredience:
400 ml smetany ke šlehání,50 ml trvanlivého mléka,100 g čokolády- minimálně 60 % kakaové hmoty,100 g moučkového cukru,2 zarovnané lžičky skořice,200 ml rumu.

Postup:
Smetanu a mléko přivedeme k varu a odstavíme.Přidáme nalámanou čokoládu a prošleháváme tak dlouho,až se čokoláda úplně rozpustí.Potom se přidá cukr,skořice a rum.Dobře promícháme a dáme do sklenice.

Inspirace od Vlasty-cestičky sem a tam...
Poznámka: Komu stačí likér méně sladký,cukr nedává.



Máslová bábovka se sušenými švestkami

3. ledna 2014 v 23:12 | tetkapernikarka |  Recepty
Ingredience:
250 g másla,320 g moučkového cukru,6 vajec,nastrouhaná kůra z jednoho citronu,500 g polohrubé mouky,40 g kakaa,250 ml mléka,1 sáček prášku do pečiva,sušené švestky.
Dále tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy,moučkový cukr na posypání bábovky po upečení.

Postup:
Změklé máslo,žloutky a cukr utřeme do pěny.Navážíme si mouku,přidáme prášek do pečiva a promícháme.Do utřené pěny přidáme citronovou kůru a postupně i mouku s práškem a zároveň přiléváme i mléko.Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné části přidáme kakao a zamícháme.Do světlé i tmavé části pak ještě přidáme nakrájené švestky.
Promíchané dáváme po lžících do připravené formy,střídavě tmavé a světlé těsto.
Pečeme v předehřáté troubě asi na 180°C přibližně 60 minut.Zkusíme špejlí.Upečenou bábovku po chvíli vyklopíme na mřížku,necháme vychladnout a pocukrujeme.

zdroj: časopis Květy-upraveno



Jahodová srdíčka

3. ledna 2014 v 23:09 | tetkapernikarka |  Drobné cukroví
Ingredience:
200 g hladké mouky,200 g másla,150 g moučkového cukru,200 g bramborového škrobu,1 jahodový pudink,3 polévkové lžíce smetany,malá lžička jahodové esence,špetka soli.

Dále jahodová marmeláda,kytičky na ozdobu z potahové hmoty Smartflex Velvet.

Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme odpočinout.Potom vyválíme a vykrajujeme srdíčka.Upečeme v předehřáté troubě a po vychladnutí slepujeme jahodovou marmeládou a dozdobíme.

Inspirace na těsto u Alenky-food blog-upraveno.




Kakaové máčené rohlíčky

3. ledna 2014 v 23:07 | tetkapernikarka |  Drobné cukroví
Ingredience:
150 g hladké mouky,100 g másla,50 moučkového cukru,20 g mletých ořechů,trochu kakaa a skořice,žloutek.

Dále na namáčení čokoládová poleva.

Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme aspoň hodinu odpočívat.Potom si připravíme kousky těsta a vyvalujeme rohlíčky,které upečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě a po upečení a vychladnutí máčíme celé v čokoládě,nebo jako v tomto případě,namáčíme jen konce.