KONTAKT: tetkapernikarka@seznam.cz

Křehký jablkový závin

7. ledna 2017 v 21:08 | tetkapernikarka |  Koláče a záviny
Ingredience:
300 g polohrubé mouky (plus hrst navíc)200 g hery, půl prášku do pečiva, 1 lžička octa, 1 šálek teplé vody, špetka soli, 1 vejce.
Dále jablka,rozinky,ořechy,kandované ovoce,skořice,krystalový cukr a strouhanka.

Postup:
Polovinu mouky smícháme s práškem do pečiva a spolu s tukem spojíme v těsto.Do zbylé mouky dáme vajíčko,teplou vodu,ocet i sůl a promícháme.Potom obě těsta spojíme v jedno.
Necháme hodinu v chladničce odpočívat.

Mezitím si připravíme směs na naplnění.Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky.Přidáme nasekané ořechy,hrstku kandovaného ovoce a rozinek,lžičku skořice ,krystalový cukr a promícháme.

Na vál dáme polohrubou mouku,těsto vyklopíme na ni a uděláme váleček.Ten rozdělíme na 3 části.Každý kousek rozválíme,posypeme strouhankou,navrstvíme připravenou směs s jablek a ostatních surovin a zavineme.Přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme.Můžeme ještě po vychladnutí posypat moučkovým cukrem.

pozn.Při válení těsta je třeba více trpělivosti,pomáhala jsem si více rukama,válečkem jsem jen ke konci doválela.
Závin je ale dobrý a křehký.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 7. ledna 2017 v 21:30 | Reagovat

Teda, Ali, to je zajímavý recept a závin vypadá opravdu velice křehce a náramně jedle.
Konečně něco "normálního" po vánocích! ;-)
Recept si ukládám a po oslavách začnu taky s normálním pečením. :-D

2 Marcela Marcela | 7. ledna 2017 v 21:30 | Reagovat

Nejen, že vypadá úžasně, ale měla jsem tu čest jej i ochutnat a nemusím vám říkat, že to byla mana :-D. Škoda, že nemůžete taky ochutnat. Sestřičko, máš zlaté ručičky :-)

3 tetkapernikarka tetkapernikarka | 7. ledna 2017 v 21:44 | Reagovat

[1]:Hani,chtěla jsem zkusit něco jiného,tak jsem zalovila v kuchařce :-)
Těsto se mi zdálo řídké,tak jsem proto hrst mouky přidala.Ale taky tam byl psaný jen tuk a vyber si jaký :-? Dala jsem heru,možná to má být ztužený.Příště to vyzkouším s ním.Ale je závin fakt dobrý a to je důležité :-)  :-)

4 tetkapernikarka tetkapernikarka | 7. ledna 2017 v 21:48 | Reagovat

[2]:Než jsem všechno vložila,ty už máš napsaný i komentář :-) Díky :-)
Pokoštovali jsme všichni společně a bylo to fajn :-) i ten závin,naštěstí :-)Ze začátku,když jsem viděla tu hustotu,měla jsem i obavy :-D pa

5 Veronika Veronika | Web | 8. ledna 2017 v 8:07 | Reagovat

Dneska budu péci a už vím co, závin je u nás hodně oblíbený. Díky moc, jdu mrknout, co mi chybí....

6 tetkapernikarka tetkapernikarka | 8. ledna 2017 v 12:30 | Reagovat

[5]:Veroniko,tak ať se povede a i chutná :-) Přeji krásnou neděli :-)

7 Hanka Hanka | E-mail | Web | 8. ledna 2017 v 18:17 | Reagovat

[3]: Je potřeba neustále zkoušet nebo vymýšlet nové recepty, Ali. ;-)

8 tetkapernikarka tetkapernikarka | 8. ledna 2017 v 19:09 | Reagovat

[7]:Jo jo,Hani :-) Někdy to vyjde líp,někdy méně...ale o tom to je :-D

9 Hanka Hanka | E-mail | Web | 8. ledna 2017 v 20:22 | Reagovat

[8]: Jasná věc, Ali. ;-)

10 Iva Iva | E-mail | Web | 8. ledna 2017 v 22:56 | Reagovat

Alenko, vypadá nádherně a podle komentáře je výborný. Také bych si dala štrůdlíček, ale máme ještě zbytek cukroví. :-)

11 tetkapernikarka tetkapernikarka | 9. ledna 2017 v 20:17 | Reagovat

[9]: :-)  :-)

12 tetkapernikarka tetkapernikarka | 9. ledna 2017 v 20:19 | Reagovat

[10]:Ivi,byl křehoučký a dobrý.Vyzkoušíš ho,až nebudeš mít žádné zbytky cukroví :-) Měj se hezky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama